Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  Radionica za savjetnike za naukovanje

Radionica za savjetnike za naukovanje

U sklopu projekta Cap4App, 4. i 5. prosinca 2017. g. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore (Komore Zagreb, Draškovićeva 45/I) održana je radionica za savjetnike za naukovanje.

Sudionicima radionice predstavljen je cjelokupni sustav srednjeg strukovnog obrazovanja s naglaskom na organizaciju učenja temeljenog na radu radi edukacije i osposobljavanja savjetnika za rad s poduzećima i školama u provedbi učenja temeljenog na radu kod poslodavca. Sudionici radionice bili su partneri na projektu Cap4App te predstavnici županijskih komora HGK.

Prvog je dana naglasak stavljen na pregled trenutnog stanja strukovnog obrazovanja, dok je drugog dana predstavljen sustav naukovanja u Austriji te Program za mentore koji je jedan od ishoda projekta Cap4App.

Prvog su dana Mirela Lekić iz Hrvatske obrtničke komore i Iva Tušin iz Obrtničke komore Zagreb predstavile zakonski okvir naukovanja i iskustva HOK-a u organizaciji naukovanja, osobito proces licenciranja tvrtki i obrta za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja. Adrijano Šafran iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavio je projekte MINGPO-a u okviru kojih se dodjeljuju bespovratna sredstva poduzetnicima i učenicima te kriterije i uvjete prijave na natječaje. Andreja Uroić Landekić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavila je proces provjere poslodavaca za primanje učenika na praktičnu nastavu (tzv. praksu). Na kraju prvog dana Božo Pavičin, voditelj projekta Cap4App, predstavio je dosadašnje rezultate projekta, očekivane zakonske izmjene i buduće aktivnosti HGK u sustavu strukovnog obrazovanja.

Drugi je dan započeo izlaganjem Philippa Gregoritsa iz Federalne gospodarske komore Austrije koji je predstavio ulogu savjetnika u Uredima za naukovanje regionalnih komora Austrije, vrste potpora koje postoje za poduzetnike, proces razvoja kvalifikacija i programe osposobljavanja za mentore. Nakon toga je Dijana Vican objasnila izvedbeni program za mentore u gospodarstvu i predstavila prijedlog modela realizacije Programa za mentore u gospodarstvu. U zaključku radionice voditelj projekta predstavio je elemente nacrta Vodiča za savjetnike za naukovanje na kojem je radio projektni tim.

Sudionici radionice stekli su znanja o sustavu strukovnog obrazovanja u RH: ulogama dionika, organizaciji naukovanja i praktične nastave kod poslodavca, poticajima koji postoje za poduzetnike, trenutnim zakonskim izmjenama te budućim procesima u HGK. Vještine stečene tijekom radionice koristit će svim sudionicima u njihovom budućem radu.

Program radionice dostupan je ovdje.
Prezentacije izlagača:

mr.sc. Mirela Lekić
Iva Tušin
Adrijano Šafran
Andreja Uroić Landekić
Irena Ištvanić
Božo Pavičin
Philipp Gregorits + zadaci savjetnika i subvencije
Prof. dr. sc. Dijana Vican


Članak o radionici u Školskim novinama (br. 39 / 12.12.2017.) i Slobodnoj Dalmaciji (05.12.2017.)
Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view