Edukacija za mentore u poduze─çima

Hrvatska gospodarska komora i Sveučilište u Zadru 26. i 27. travnja 2018. g. u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Komora Zagreb, Draškovićeva 45/I) organiziraju besplatni program osposobljavanja i usavršavanja mentora u tvrtkama, organizacijama i agencijama za provedbu praktične nastave ili vježbi naukovanja učenika srednjih strukovnih škola.

Program je namijenjen svima koji već jesu mentori ili to tek žele i namjeravaju postati. Mentor/ica je zaposlenik tvrtke u kojoj učenik odrađuje praktični dio obrazovanja i osposobljavanja, koji mora imati odgovarajuće zanimanje ili iskustvo u obavljanju poslova, a čija je odgovornost da učenici tijekom praktične nastave steknu određene kompetencije predviđene standardima zanimanja, kvalifikacije te strukovnim kurikulumom. Osim odgovarajuće kvalifikacije, mentor/ica treba posjedovati kompetencije mentora, tj. znanja, umijeća i sposobnosti o poučavanju učenika. On ili ona u suradnji s učiteljem srednje škole koju učenik pohađa, realizira, rukovodi i nadzire rad učenika. Ovim programom mentori/ce stječu kompetencije koje ih pripremaju za vođenje učenika tijekom njihovog osposobljavanja na radnom mjestu.

Polaznici programa imat će priliku upoznati se s elementima strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, steći znanja iz pedagogije, kulture rada u radnim procesima i  kompetencije za samostalnu pripremu i provedbu osposobljavanja učenika u poduzeću.

Program za edukaciju mentora razvijen je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje - Cap4App“ sufinanciranog sredstvima Europske unije, kojeg je Hrvatska gospodarska komora pokrenula u partnerstvu s Federalnom gospodarskom komorom Austrije.

Edukaciju će voditi prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica i doc. dr. sc. Daliborka Luketić sa Sveučilišta u Zadru i predstavnici HGK.
 
Svi polaznici koji uspješno završe edukaciju dobit će certifikat Sveučilišta u Zadru i certifikat Hrvatske gospodarske komore, te radne materijale.
 
Sadržaj programa:          
1.            sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj
2.            pedagoški aspekti naukovanja
3.            planiranje i programiranje poučavanja i učenja u radnom okruženju
4.            vrednovanje i ocjenjivanje učenika
 
Po završetku edukacije polaznik će:       
•             steći znanja o sustavu strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj;
•             znati planirati i organizirati program praktične nastave, definirati različite aktivnosti koje učenik može izvršiti, a koji će postati učenikov stvarni plan rada;
•             znati koristiti najprimjerenije pedagoške strategije, metode i stilove poučavanja;
•             pratiti, voditi i savjetovati učenika tijekom učenja;
•             poticati cjeloviti razvoj i socijalne kompetencije učenika;
•             poticati učenika na učenje na radu, pomagati učeniku u učenju primjereno njegovim predznanjima.
 

Edukacija se preporuča zaposlenicima tvrtki koje planiraju primiti učenike na bilo koji oblik praktične nastave - budućim mentorima i zaposlenicima poduzeća koja već primaju učenike na neki od oblika praktične nastave – mentorima.
Sudjelovanje u edukacijskom programu je besplatno, a prijave su moguće do popunjenosti kapaciteta.
Organizatori će sudionicima koji putuju na edukaciju u Zagreb pokriti troškove smještaja. Molimo naznačite u prijavi ukoliko je potrebno organizirati smještaj.

Prijavnicu možete ispuniti ovdje.