Publikacije

U Europi postoji široki strateški konsenzus da učenje temeljeno na radu kod poslodavca pomaže osposobiti mlade ljude vještinama koje mogu poboljšati njihovu zapošljivost i olakšati prijelaz iz škole na tržište rada. No usprkos brojnim i snažnim dokazima da naukovanje može biti učinkovit način za rješavanje neravnoteže tržišta rada, postoje prepreke za uspostavljanje kvalitetnih sustava naukovanja.

S ciljem kvalitetnijeg razumijevanja naukovanja, podupiranja dionika u provođenju strategija razvoja strukovnog obrazovanja i promicanja naukovanja i drugih oblika učenja temeljenog na radu, od posebne je važnosti aktivnost izvještavanja, i to kroz pregled uspješnih politika, kvalitativnih i kvantitativnih podataka, primjera dobre prakse i raspravu o različitim elementima naukovanja.

U nastavku navodimo nekoliko recentno objavljenih dokumenata na temu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i naukovanja koje su relevantne za provedbu aktivnosti projekta Cap4App, a mogu biti od interesa i ostalima:


OECD (2017), Striking the right balance: costs and benefit of apprenticeship

European Commission (2017), Business cooperating with vocational education and training providers for quality skills and attractive futures

European Commission (2017), Teachers and trainers in work-based learning/apprenticeships

ILO (2017), ILO Toolkit for Quality Apprenticeships. Volume I: Guide for Policy Makers

OECD (2017), Incentives for apprenticeship

Cedefop,The changing nature and role of vocational education and training in Europe
Volume 1: conceptions of vocational education and training: an analytical framework
Volume 2: results of a survey among European VET experts
Volume 3: the responsiveness of European VET systems to external change (1995-2015)