Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  Prijedlog programa za mentore u gospodarstvu i Priručnik za mentore

Prijedlog programa za mentore u gospodarstvu i Priručnik za mentore

Program za mentore izrađen u okviru projekta Cap4App sadrži kompetencijski profil vrsnih mentora koji će se profesionalno pripremljeno znati i moći nositi sa suvremenim izazovima u obrazovnom procesu na radnom mjestu. Program osigurava stjecanje određenih kompetencija na već stečeni obujam kvalifikacije iz različitih sektora i unutar različitih sektora, odnosno područja ljudskog rada i grane gospodarske djelatnosti minimalne obrazovne razine 4.1. stupnja prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, 2013.).

Europska komisija upozorava kako se trenutno većina država članica EU suočava s razdobljem u kojem, unatoč sve većem broju mladih Europljana koji su uključeni u obrazovanje, sve veći broj mladih napušta sustav obrazovanja i osposobljavanja bez vještina potrebnih za osiguranje zapošljavanja, a to onda uzrokuje stalni porast stupnja nezaposlenosti mladih. Pri tome se naglašava kako postoji konsenzus da upravo kvalitetno strukovno obrazovanje i osposobljavanje, pogotovo ukoliko uključuje snažan aspekt učenja na radnom mjestu (naukovanje), pomaže u rješavanju ovog problema i olakšava prijelaz mladih ljudi iz obrazovanja na tržište rada (European Commission: DG Employment, Social Affairs and Inclusion, 2012).

Program za mentore predstavlja određeni skup kompetencija koje čine profesionalno „obogaćenje“ u horizontalnom obrazovnom vidu u području djelatnosti poučavanja i učenja. Osoba s uspješno završenim Programom za mentore postojeću kvalifikaciju i iskustveni profesionalni profil oblikuje za potrebe obrazovanja učenika u stvarnom radnom ambijentu i na radnom mjestu. Program za mentore je temeljni dokument iz kojega proizlaze drugi sadržaji koje pretpostavlja akreditirani srednjoškolski određene vrste, razine i obujma.

Program za mentore možete pronaći ovdje.

Priručnik za mentore sadrži informacije i praktične savjete za kvalitetno obavljanje dijela poučavanja koje se odnosi na stjecanje praktičnih znanja, umijeća i sposobnosti učenika kao dijela akreditiranog srednjoškolskog strukovnog kurikuluma i namijenjen je mentorima u poduzećima. Priručnik je osmišljen s namjerom da pomogne zaposlenicima u poduzećima - mentorima da bolje razumiju svoju ulogu i da budu učinkoviti u praksi poučavanja. Sadrži informacije koje će pomoći mentorima da djelotvornije rade s učenicima, optimiziraju mogućnosti učenja naučnika, prakticiraju poticajno vođenje i praćenje učenika tijekom naukovanja, primjereno nadziru, pravodobno sprječavaju pogreške te uspješno realiziraju poučavanje učenika na radnom mjestu.


         

Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view