Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  Održana konferencija „Osposobljavanje i usavršavanje mentora u gospodarstvu“

Održana konferencija „Osposobljavanje i usavršavanje mentora u gospodarstvu“

Nakon uspješno održane edukacije za osposobljavanje mentora u poduzećima, u Hrvatskoj gospodarskoj komori je 28. svibnja 2018.g. održana konferencija pod nazivom „Osposobljavanje i usavršavanje mentora u gospodarstvu“, kao dio projekta Cap4App, programa ERASMUS +.

Neosporno je da mentor u procesu osposobljavanja ima središnju ulogu za učenikov uspjeh tijekom formalnog obrazovanja jer izravno utječe na uspjeh prakse i naukovanja u obliku osposobljavanja budućih zaposlenika koji će u skladu sa strukom i radnim procesima moći samostalno obavljati posao. Kadrovski preduvjet za osiguravanje procesa učenja temeljenog na radu kod poslodavca u vidu posjedovanja pedagoških kompetencija, propisan je i Zakonom o strukovnom obrazovanju. Međutim,  puna primjena  tog zahtjeva ovisi i o sustavnim rješenjima koje su u okviru konferencije prezentirali predstavnici ministarstava nadležnih za obrazovanje, gospodarstvo,  agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i poslodavaca, Zadarskog sveučilišta i Gospodarske komore Austrije.


Pomoćnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, g. Vlado Prskalo predstavio je koncept kompetencijskih centara kao modela koji će omogućiti provedbu kurikuluma prema potrebama gospodarstva uz adekvatno učenje temeljeno na radu, a ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje predstavio je projekte usmjerene na podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja u okviru kurikularne reforme.


Voditelj projekta, g. Božo Pavičin predstavio je dosadašnja postignuća projekta – Vodič za savjetnike za naukovanje, Priručnik za mentore u poduzeću te kreiranje prijedloga baze mentora u poduzećima. Posebno o Programu za mentore, govorila je prof. dr. sc. Dijana Vican.
Predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta informirala je sudionike da se sustavno rješenje provedbe učenja temeljenog na radu kod poslodavca očekuje u novom Zakonu o obrtu koje je ujedno i osnova za predlaganje programa za mentore u gospodarstvu. Prijedlog Programa edukacije za mentore izrađen u okviru projekta Cap4App polazište je za izradu programa edukacije u Ministarstvu gospodarstva, predviđa se da će trajati 40 sati, a usvajanje dijela programa bit će omogućeno putem alata e-učenja.
Predstavnici poslodavaca iskazali su interes za sudjelovanjem u programu kao i za razmjenu iskustava, te izgradnju mentorskog sustava unutar svojih poduzeća. Potrebu izgradnje kompetentnih mentora naglasila gđa Nevena Tolanov, iz Valamar Riviere, s posebnim osvrtom na svijest o mjestu mentora i učenika u poduzeću te socijalne vještine u radu koje učenik ne može steći izvan radnog mjesta. Tijekom konferencije ponovno je naglašen problem slabog interesa učenika za strukovna zanimanja koji je loš i za poslodavce i škole. Smatraju da je nužno vraćanje bodovnog praga u strukovno obrazovanje kao i kreiranje upisne kvote prema potrebama gospodarstva. 

Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view