Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  Održan Forum o dualnom obrazovanju u Hrvatskoj

Održan Forum o dualnom obrazovanju u Hrvatskoj

U Zagrebu je 23. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji veleposlanstava Švicarske, Austrije i Njemačke u Hrvatskoj održan Forum o dualnom strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj. Sudionici foruma su, uz ostale, bili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić voditelj programa dualnog strukovnog obrazovanja iz Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Jan Ebben, Sonja Morgenegg- Marti, ravnateljica Obrtničko-industrijske strukovne škole u Bernu. Predstavnici Vlade RH istaknuli su da je za Hrvatsku važno podići kvalitetu strukovnog obrazovanja i zauzeli se za suradnju svih dionika u ostvarivanju toga obrazovnog cilja.


(Foto: Žarko Bašić / Pixsell)


Ministrica Dalić ocijenila je kako upravo činjenica da je u Hrvatskoj, među nezaposlenima, najviše mladih ljudi koji su nedavno završili srednju školu što, uvjerena je, pokazuje da treba promijeniti sustav strukovnog obrazovanja tako da učenici koji pohađaju strukovne škole imaju priliku i mogućnost biti bolje integrirani u poduzeća, obrte, mala i srednja poduzeća u kojima bi trebali raditi. To pak, smatra, očigledno pokazuje da u promjenama strukovnog obrazovanja trebaju surađivati ministarstva gospodarstva, obrazovanja i rada, Hrvatska gospodarska komora i oni koju su najvažniji - poduzetnici koji osiguravaju prilike za naukovanje.
Nelogična situacija u kojoj je svake godine sve veća potreba gospodarstva za uvozom radnika, a paralelno s time raste broj nezaposlenih mladih treba se riješiti čim prije, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. „Dualno strukovno obrazovanje jedna je od mjera koja u tome može pomoći. Rezultati anketa i istraživanja pokazuju kako 80 posto hrvatskih tvrtki podupire ovaj model obrazovanja. Uzor su nam Austrija, Švicarska i Njemačka u suradnji s kojima želimo promovirati strukovno obrazovanje. Izazovi su pred nama, no Hrvatska gospodarska komora ima infrastrukturu i regionalnu zastupljenost koja može omogućiti brzo i administrativno uključivanje svakog dijela zemlje. Vrijeme je za reformu u skladu s trenutnim potrebama hrvatskog gospodarstva“, istaknuo je Burilović.


(Foto: Žarko Bašić / Pixsell)

 
Nakon uvodnih izlaganja održana je panel rasprava o temi "Iskustva iz prakse i očekivanja politike".
Potpredsjednik za međunarodno poslovanje i EU u Hrvatskoj gospodarskoj komori Želimir Kramarić istaknuo je kako „Hrvatska nema pravo više čekati već moramo poduzeti korake. Jedan od zadataka je i jačanje administrativnih kapaciteta, kao i promjena zakonodavnog okvira nakon kojih slijedi implementacija. Situaciju treba mijenjati zajedničkim snagama i pohvalio bih dosadašnju suradnju s ministarstvima jer komorama pružaju mogućnost da budu medijatori kada je to moguće. Situacija je takva da nam mladi odlaze prema Irskoj i Njemačkoj, a domaći poslodavci nemaju koga zaposliti, ali na dobrom smo dobrom putu da to ispravimo.“

Na Forumu su predstavljene Preporuke za uvođenje dualnog obrazovanja nastale na poticaj veleposlanstava Njemačke, Austrije i Švicarske u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK), Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom, Austrijskim uredom za vanjsku trgovinu i Švicarsko-hrvatskom gospodarskom udrugom.
Video pozdravnih govora: O dualnom strukovnom obrazovanju i uvozu radne snage | 23.05.2017. HTV 4, Studio 4 
Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view