Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  Konferencija: Strukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi

Konferencija: Strukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi


U utorak, 5. rujna 2017. u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je konferencija pod nazivom: Strukovno obrazovanje i cjelovita kurikularna reforma u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Zaklade Konrad Adenauer i Hrvatske gospodarske komore. Konferencija nije dio projekta Cap4App, no na konferenciji su predstavljene aktivnosti koje HGK i partneri provode u okviru projekta Cap4App.

Govore dobrodošlice održali su Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, dr. Michael Lange, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.


„Za rješavanje problema neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada tri su razine rješavanja problema: prva – nacionalna, strateška i zakonodavna, druga – pomoć poslodavcima za snažnije uključivanje u taj dio obrazovanja, treća – promocija strukovnog obrazovanja tj. privlačenje što više učenika u zanimanja koja gospodarstvu trebaju.“, istaknuo je Burilović te je naglasio da je Vlada prepoznala model dualnog strukovnog obrazovanja po uzoru na Austriju i Njemačku kakav HGK predlaže i uvrstila ga u svoj program, no međutim postojeći prijedlog Zakona o strukovnom obrazovanju ne prepoznaje prijedloge HGK. „Iako su predstavnici HGK posljednjih mjeseci aktivno sudjelovali u izmjenama zakonodavnog okvira koji regulira strukovno obrazovanje te iznijeli sasvim konkretne prijedloge, malo je naših prijedloga i usvojeno. Iskreno se nadam da trenutni prijedlog izmjena zakona o strukovnom obrazovanju koji je na javnoj raspravi – nije konačan“, poručio je Burilović koji je tom prilikom apelirao na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da uvaže prijedloge gospodarstvenika.

Konferenciju je otvorio Andrej Plenković, predsjednik Vlade, a u uvodnom su dijelu govorili Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava i Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

 
„Strukovno obrazovanje i uvođenje dualnog obrazovanja jedno je od rješenja pitanja nezaposlenosti mladih i integracije radne snage na tržištu rada“, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodajući kako je 80 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda predviđeno za strukovno obrazovanje.

Predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Dijana Vican, ukazala je na istraživanje koje će se provoditi u 35 zemalja kao podloga za promišljanje strukovnog obrazovanja. „Dobro je i pozitivno to što je HGK inicirala uvođenje dualnog obrazovanja, a kao rješenje potrebna je kombinacija više mjera, spajanje sa stručnim studijama u nacionalnoj kvalifikacijskoj ljestvici te otklanjanje barijera“, rekla je Vican.
U sklopu konferencije održana je i panel-diskusija „Kakvo strukovno obrazovanje želimo?“.Cjeloviti program dostupan je ovdje.

Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view