Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  Konferencija: Oblici učenja na radnome mjestu za učenike srednjega strukovnog obrazovanja u RH

Konferencija: Oblici učenja na radnome mjestu za učenike srednjega strukovnog obrazovanja u RH

Konferencija Oblici učenja na radnome mjestu za učenike srednjega strukovnog obrazovanja u RH – analiza stanja, izazovi i preporuke, održana je u utorak, 4. travnja, u Zagrebu, u Kongresnom centru Forum.


(Maja LJubić, Božo Pavičin, Kurt Schmid)

Ovo je prva konferencija projekta Cap4App – Jačanje kapaciteta Komore i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje, koji se održava u sklopu programa EU Erasmus+. Nositelj je projekta HGK, a partneri su Austrijska gospodarska komora, Sveučilište u Zadru, Obrtnička komora Zagreb, Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Pozdravne govore održali su Želimir Kramarić, potpredsjednik za međunarodne poslove i EU Hrvatske gospodarske komore, Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj

.
(Dijana Vican, Želimir Kramarić)

"Važan je interes Hrvatske stvaranje obrazovanog društva i radne snage koja može biti nositelj njena razvoja. Stoga HGK u suradnji s HOK-om te uz potporu austrijske i njemačke gospodarske komore nastoji promicati vrijednosti učenja temeljenog na radu – dualnog obrazovanja, kako bi se ono prepoznalo istovrijednim sa svim drugim oblicima učenja u strukovnom obrazovanju", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić.

Zatim je Božo Pavičin, Project Manager projekta Cap4App i viši samostalni savjetnik u HGK ukratko predstavio projekt Cap4App: "Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje".

Pomoćnica ravnateljice SEECEL-a Maja Ljubić predstavila je rezultate istraživanja provedenog u prvoj fazi projekta, o stajalištima strukovnih škola i tvrtki za uvođenje dualnog obrazovanja u RH. Anketirano je 119 strukovnih škola te 691 tvrtka u Gradu Zagrebu i ostalim županijama. "I škole i tvrtke iskazuju jasnu potrebu za usavršavanjem mentora. Ispitanici iz škola iskazali su nešto pozitivnije mišljenje o nefinancijskim oblicima potpore te su procijenili kvalitetnom suradnju i komunikaciju s dionicima. I škole i tvrtke iskazale su visoku spremnost (škole 72,3 posto, a tvrtke 79,7 posto) sudjelovanja u programu učenja na radnome mjestu, s tim da je 57 posto tvrtki istaknulo da bi država trebala snositi troškove učeničkih naknada na koje imaju pravo", rekla je Ljubić.

 
Obrazovanje i osposobljavanje iz austrijske perspektive predstavio je Kurt Schmid iz Instituta za razvoj ljudskih potencijala u gospodarstvu.

Na konferenciji je zaključeno da u školama očito postoji svijest da bi usmjeravanje i pomoć izvan škole imalo pozitivan utjecaj na razvoj učenja temeljenog na radu. Istodobno, škole vrednuju sadašnju suradnju s malim i srednjim poduzećima, ali prepoznaju potrebu za dodatnom potporom iz komora i drugih relevantnih dionika.


(Publika)

Većina malih i srednjih poduzeća koja su sudjelovala u ovom istraživanju već su imali priliku provesti učenje temeljeno na radu u poduzeću i bile su u stanju prepoznati glavne prepreke u organizaciji rada. Glavne prepreke koje navode jesu nedostatak motiviranih učenika i nepostojanje financijskih poticaja za provedbu učenja temeljenog na radu dok je kao glavna korist istaknuta mogućnost izbora najboljih kandidata za zapošljavanje.

Na konferenciji je predstavljeno izvješće „Analiza postojećeg stanja i shema naukovanja u Hrvatskoj“, dostupno ovdje (verzija na engleskom jeziku) i ovdje ( na hrvatskom jeziku)

Prezentacije održane na konferenciji:

mr. sc. Maja Ljubić:, SEECEL Postojeće stanje i izazovi u provedbi učenja na radnom mjestu za učenike srednjeg strukovnog obrazovanja u HR
Mag. Kurt Schmid, IBW: IVET & WBL from  an  Austrian Perspective
Božo Pavičin, HGK: Predstavljanje projekta Cap4App: Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje

Program konferencije: hr/ en.
Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view