Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  Edukacija za mentore u poduzećima

Edukacija za mentore u poduzećima

Hrvatska gospodarska komora i Sveučilište u Zadru 26. i 27. travnja 2018. g. u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Komora Zagreb, Draškovićeva 45/I) organiziraju besplatni program osposobljavanja i usavršavanja mentora u tvrtkama, organizacijama i agencijama za provedbu praktične nastave ili vježbi naukovanja učenika srednjih strukovnih škola.

Program je namijenjen svima koji već jesu mentori ili to tek žele i namjeravaju postati. Mentor/ica je zaposlenik tvrtke u kojoj učenik odrađuje praktični dio obrazovanja i osposobljavanja, koji mora imati odgovarajuće zanimanje ili iskustvo u obavljanju poslova, a čija je odgovornost da učenici tijekom praktične nastave steknu određene kompetencije predviđene standardima zanimanja, kvalifikacije te strukovnim kurikulumom. Osim odgovarajuće kvalifikacije, mentor/ica treba posjedovati kompetencije mentora, tj. znanja, umijeća i sposobnosti o poučavanju učenika. On ili ona u suradnji s učiteljem srednje škole koju učenik pohađa, realizira, rukovodi i nadzire rad učenika. Ovim programom mentori/ce stječu kompetencije koje ih pripremaju za vođenje učenika tijekom njihovog osposobljavanja na radnom mjestu.

Polaznici programa imat će priliku upoznati se s elementima strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, steći znanja iz pedagogije, kulture rada u radnim procesima i  kompetencije za samostalnu pripremu i provedbu osposobljavanja učenika u poduzeću.

Program za edukaciju mentora razvijen je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje - Cap4App“ sufinanciranog sredstvima Europske unije, kojeg je Hrvatska gospodarska komora pokrenula u partnerstvu s Federalnom gospodarskom komorom Austrije.

Edukaciju će voditi prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica i doc. dr. sc. Daliborka Luketić sa Sveučilišta u Zadru i predstavnici HGK.
 
Svi polaznici koji uspješno završe edukaciju dobit će certifikat Sveučilišta u Zadru i certifikat Hrvatske gospodarske komore, te radne materijale.
 
Sadržaj programa:          
1.            sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj
2.            pedagoški aspekti naukovanja
3.            planiranje i programiranje poučavanja i učenja u radnom okruženju
4.            vrednovanje i ocjenjivanje učenika
 
Po završetku edukacije polaznik će:       
•             steći znanja o sustavu strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj;
•             znati planirati i organizirati program praktične nastave, definirati različite aktivnosti koje učenik može izvršiti, a koji će postati učenikov stvarni plan rada;
•             znati koristiti najprimjerenije pedagoške strategije, metode i stilove poučavanja;
•             pratiti, voditi i savjetovati učenika tijekom učenja;
•             poticati cjeloviti razvoj i socijalne kompetencije učenika;
•             poticati učenika na učenje na radu, pomagati učeniku u učenju primjereno njegovim predznanjima.
 

Edukacija se preporuča zaposlenicima tvrtki koje planiraju primiti učenike na bilo koji oblik praktične nastave - budućim mentorima i zaposlenicima poduzeća koja već primaju učenike na neki od oblika praktične nastave – mentorima.
Sudjelovanje u edukacijskom programu je besplatno, a prijave su moguće do popunjenosti kapaciteta.
Organizatori će sudionicima koji putuju na edukaciju u Zagreb pokriti troškove smještaja. Molimo naznačite u prijavi ukoliko je potrebno organizirati smještaj.

Prijavnicu možete ispuniti ovdje.


Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view