Hr En
Naslovna  >  Novosti i događanja  >  21. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

21. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

21. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu održalo se 4. i 5. svibnja u Šibeniku, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Drugi dan manifestacije održana je panel rasprava na temu usklađenosti obrazovanja i tržišta rada i gospodarstva s posebnim fokusom na aktualno dualno obrazovanje i mogućnostima njegove primjene u kontekstu hrvatskog obrazovnog sustava.

Na panelu je sudjelovao voditelj projekta Cap4App i samostalni savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori Božo Pavičin. Ovom prigodom istaknuo je kako dualno obrazovanje nije samo po sebi rješenje problema neusklađenosti obrazovnog sustava i tržišta rada. „U Hrvatskoj već 20 godina postoji jedan dio strukovnog obrazovanja, uglavnom prilagođen obrtničkim zanimanjima i obrtima, koji se može podvesti pod termin dualno obrazovanje. No sustav strukovnog obrazovanja je nekonkurentan i potrebno je učiniti ga efikasnijim i atraktivnijim.“„Postoje tri međusobno povezane razine problema: prva je razina nacionalna, državna ili sustavna. U prvu razinu spada zakonodavni okvir, standardi zanimanja i kvalifikacija kurikuli i nastavni planovi i programi. Druga razina odnosi se na poslodavce, komore, i škole. Treća je razina učenika i roditelja odnosno atraktivnosti određenih strukovnih programa. Kako bismo napravili uspješan sustav strukovnog obrazovanja a (posebno za one programe koji bi 50% ili više praktične nastave imali kod poslodavaca) trebamo imati zakonodavni okvir koji to ne samo omogućuje nego potiče standarde zanimanja i kvalifikacija usklađene sa potrebama gospodarstva te atraktivne i fleksibilne nastavne planove i programe. Kroz zakonodavni okvir moramo ne samo olakšati mogućnost sudjelovanja nego i poticati tvrtke i škole za sudjelovanje u takvim programima. Isto vrijedi za učenike i njihove roditelje.“ - istaknuo je Božo Pavičin.

"Nije moguće samo prekopirati dualni sustav obrazovanja iz Njemačke/Austrije u Hrvatsku, ali trebamo koristiti iskustva koja su pokazala dobre rezultate. Prije svega potrebno je prilagoditi zakonodavni okvir kao i sve one akte i odluke koje iz njega proizlaze posebno vodeći računa da se uklone sve prepreke za uključivanje u obrazovanje. Nakon toga potrebno je razgovarati i o različitim vrstama poticaja pomoći tvrtkama i obrtima. Pri tom mislim na one financijske ali i one nefinancijske potpore."

Panel je moderirala Mirela Lekić, voditeljica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore, a sudjelovali su i Momir Karin, pomoćnik ministra iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ana Mandac, pomoćnica ministrice iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Davor Pleško, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Cap4App operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Show Desktop view